2013. április 26., péntek

Rövid értekezés a kreativitás szintjeiről

Mostanában, ahogy sorban dedikálom a Szürke vért a rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek, sűrűn kerülök szembe azzal a problémával, hogy nem igazán tudom, milyen szöveget írjak a könyvbe. A "sok szeretettel" egy kicsit (na jó, nagyon) snassz, de nem szokott eszembe jutni semmilyen elmés, ötletes vagy eredeti gondolat, amit odaírhatnék. Ha megkérdezem a leendő olvasómat, hogy mit írjak, legtöbbször ezt a választ kapom: "Te vagy az író, légy kreatív!" Kegyetlen, de jogos.

Érdekes, de szerintem az agyam teljesen más területét használom a regény írása közben, valamint akkor, amikor a dedikáláshoz próbálok kipréselni magamból valami elfogadható szöveget. Vajon hányféle kreativitás létezik? A hétvégén mindenesetre találkoztam egy olyan szerzővel, akinek nincsenek gondjai e téren (nyilván nem kell leírnom, mennyire irigylem érte). A Könyvfesztiválon a kiadóm, a Ciceró standjánál Bálintnak és a születendő fiunknak, Bencének vettünk egy kötetet, aranyos gyerekversekkel. (A címe Csokitánc, akit érdekel, itt megnézheti.) A szerzője, Szabó Era a következő mondatot írta bele: "Bálintnak és Bencének kívánok sok csokit, sok táncot, és hozzá ezt a Csokitáncot." Némi túlzással bármit megtennék egy ilyen mondatért, de azt mégsem írhatom, hogy kívánok "sok szürkét, sok vért, és hozzá ezt a Szürke vért."  Muszáj lesz előállnom egy saját ötlettel. Addig is jó olvasást kívánok mindenkinek, és aki még nem dedikáltatta velem a könyvét, az tudjon róla, hogy nagy súlyt vesz le a vállamról, ha netán van valami ötlete rá, hogy milyen szöveget szeretne az első oldalon látni.

6 megjegyzés:

  1. Ha egyszer eljutok oda, hogy dedikálsz nekem, én ezt a sok szürkét... kezdetű mondatot szeretném bele. :)
    Egyébként én már annak is örülök, hogy találkozhatom élővel az íróval - és még nem emeltem örök haragot író ellen, mert azt írta, hogy "barátsággal" vagy "sok szeretettel". Bár biztos, nem mindenki osztja ebben a véleményem.

    VálaszTörlés
  2. Hát, ha megtetszett ez a mondat, akkor semmi akadálya. :) Remélem, lesz rá alkalom, hogy dedikáljam a könyvedet. Most az látszik biztosnak, hogy a debreceni Ünnepi Könyvhéten, jún. 8-án lesz egy nagyobb lélegzetű dedikálás és könyvbemutató.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kontextusával együtt tetszik igazán.:) Én is remélem, hogy összejön. Talán Könyvhéten lesz pesti programod is, nem csak debreceni, most ezért szurkolok.

      Törlés
    2. A Könyvhéttel kapcsolatban eddig még nem volt szó ilyesmiről, de nem sokkal előtte, május 26-án tartok majd egy előadást Pesten.

      Törlés
    3. Ilyenkor utálok Pesttől távol lakni. De egyszer, egyszer dedikáltatom veled az Onit. Addig beleragasztok egy cetlit, el ne felejtsem a dedikálandó szöveget. :)
      Egyébként megzaklathatlak majd a véleményemmel a könyvről?

      Törlés
    4. Hogyne, sőt nagyon örülnék neki. :)

      Törlés