2013. április 2., kedd

Az emberi szellem veresége?

Szokásom szerint egy kicsit későn reagálok a hírre, de a sógiban is megtörtént az, ami a sakkban már régen bekövetkezett: egy profi játékos hivatalos meccsen vereséget szenvedett egy géptől. (A sógiban nagyon kevés "profi" van, ők a szintjüket tekintve a nyugati sakk nemzetközi nagymestereinek megfelelői.)

Az eset a Den'ó-szen tornán történt (nyers fordításban elég viccesen hangzik: "elektronikus király" torna). Ezen a versenyen egy hónap alatt összesen 5 emberi profi mérkőzik meg 5 számítógépes programmal, és ahogy telik az idő, egyre magasabb státuszú résztvevőkre kerül a sor: április 20-án Miura Hirojuki (8 Dan) küzd meg a legerősebb programmal, a GPS Shogival - aminek egy friss verseny alapján 105 győzelem és mindössze 3 vereség a mérlege az élvonalbeli amatőrök ellen!

A Den'ó-szen első meccsén Abe Kóru (4 Dan), a mindössze 18 éves profi Hiroszakiból még megvédte az ember becsületét a gép ellen. Kicsit utánanéztem a srácnak: 2006-ban ment el a Sóreikaiba, hogy profinak tanuljon, tehát 2004-2005-ben, amikor Hiroszakiban laktam, és sógiversenyekre jártam, még ő is ott élt. Emlékszem néhány nagyon erős kissrácra, akik simán elvertek akkoriban, de bárhogy is erőltetem az agyam, az ő neve valahogy nem ugrik be (Kitabatake mester dódzsójába biztos nem járt).

A második mérkőzés kavart nagy port a sajtóban: Szató Sin'icsi (4 Dan) kikapott a Ponanza nevű programtól. Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a sógiban az ember mindig is erősebb lesz a gépnél, hiszen a sakktól eltérően ebben a játékban nagy szerephez jut a számítás mellett a kreativitás is (ha jól emlékszem, Haburól írták le, hogy egy vizsgálat alapján elsősorban a jobb agyféltekéjét használta játék közben). Nos, úgy tűnik, még több számítással a kreativitás is legyőzhető. Nem kétséges, hogy néhány éven belül az ember végleg alulmarad a géppel szemben a sógiban is, de egyelőre ne adjuk meg magunkat! A meccs állása 1-1, és három parti még hátravan. Kíváncsi vagyok, milyen meglepetésekkel szolgál még az idei Den'ó-szen.

Azok kedvéért, akik szívesen utánaolvasnának a dolognak, itt egy angol nyelvű cikk a Japan Times-ból:

1 megjegyzés:

  1. Most végre megnéztem a parti kifuját is. Elképesztő, hogy milyen rondán játszotta a megnyitást a Ponanza program, de onnantól, hogy elkezdődtek a bábucserék, puszta izomerővel győzni tudott. (Sok helyen írják, hogy Szatónak már kevés volt az ideje, de azt hiszem, nem csak ezen múlt a dolog: egyszerűen ilyen a számítógép játéka.)

    VálaszTörlés