2013. július 6., szombat

Listákról és molyokról

A Szürke vér megjelenése óta gyakran szórakoztattam magam azzal, hogy a Bookline napi eladási listáin elfoglalt helyét nézegettem. Eleinte gyakran láttam előkelő helyen a kortárs és a fantasy kategóriában is, mostanában azonban ritkán kerül be az első 100 közé. Ez persze természetes egy régebben megjelent könyvnél (kivéve a közönségkedvenceket, amelyek újra és újra és felkerülnek). Nem is estem kétségbe emiatt, ám új szórakozást kellett keresnem magamnak.

Ez pedig a moly.hu oldal, ami lényegében a Goodreads magyar változata. Ez annyira klassz, hogy ha korábban, még a regény megjelenése előtt felfedeztem volna magamnak, akkor minden bizonnyal aktív tagja lennék. Így azonban megmaradtam a nézelődés szintjén, bár az utóbbi időben változott a rendszer, és sok mindent csak bejelentkezett felhasználóknak enged megnézni, ezért kényszerűségből én is regisztráltam. Az időnként rámtörő kínzó késztetés ellenére azonban megmaradok inaktív tagnak, és nem kezdek értékeléseket írogatni az olvasmányaimról. Ha pozitívat írnék, az még rendben is lenne, de ha netán élesebb tollal állnék neki egy értékelés megírásának, akkor bizony Barathrum összes óceánja se mosná le rólam, hogy így próbálom előretolni a saját szekeremet. :)

Mindazonáltal izgalmas dolog nézegetni, hogy kik olvassák éppen a regényt, vagy kik vették fel a várólistájukra, örülni egy-egy pozitív értékelésnek, vagy éppen bosszankodni, ha egy moly utólag levon valamennyit a korábban adott pontszámból (úgy tűnik, ez nem is olyan ritka esemény, mint gondolná az ember). Nagyon tetszik az "idézetek" fül, ahol bárki, bármit beidézhet a regényből, hiszen ez az olvasói visszajelzés egy különösen izgalmas formája. Érdekes módon a Szürke vér alatt csupa olyan részlet szerepel, amire előzetesen nemigen számítottam. Egyszóval, ha valaki esetleg aggódott volna, hogy nem tudom kitölteni a szabadidőm azon részét, amit nem emészt fel a folytatás megírása, azt ezúton szeretném megnyugtatni, hogy nincsenek ilyen gondjaim. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése