2014. január 10., péntek

Rajzok az Igazgyöngy Alapítványtól

Ahogy korábban már jeleztem, postán is kaptunk műveket a rajzpályázatra, mégpedig 9-12 éves, hátrányos helyzetű gyermekektől, akik az Igazgyöngy Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskolájába járnak. A kézzel írt nevek elolvasása néhány esetben nem volt könnyű; ezúton is elnézést mindenkitől, akinek esetleg helytelenül szerepel a neve. (Természetesen azonnal kijavítom, ha kapok ilyen észrevételt e-mailben vagy itt, a blogon.)

A rajzok szerintem csak lazábban kapcsolódnak a regény témájához, de nagyon szépen sikerültek, különösen, ha figyelembe vesszük az alkotók életkorát is. Kommentárt ezúttal nem fűzök hozzájuk, mert bár a legtöbb esetben van róla elképzelésem, hogy egy-egy mű a történet melyik elemére utal, semmiképpen sem szeretnék rosszul tippelni: a legjobb talán, ha önmagukért élvezzük a rajzokat. Akkor a bevezető után jöjjenek maguk az alkotások!

Gertner Réka rajza:


 Horváth Dorina rajza:


Kecskeméti Beatrix rajza:


Kertész Emőke rajza:


Magyari Márk rajza:


És Tölcsér Andrea rajza:


A rajzpályázat kapcsán váltottam néhány e-mailt az alapítvány egyik munkatársával, aki nagyon kedvesen és közvetlen hangon beszélt a tevékenységükről, az odajáró gyerekekről. Úgy érzem, fontos lenne, hogy többen megismerjék az alapítvány szemléletét: lényegesen több hasonló kezdeményezésre lenne szükség az ország különböző részein. Persze, az ember sokat hall arról, hogy milyen fontos a kisebbségi közösségek, a mélyszegénységben élők integrációja, elméletben én is tudtam erről, de itt egy nagyon is gyakorlatias, működő rendszerről van szó.

Fontos, hogy tegyünk valamit, hiszen Magyarországon nagyon sok gyermek él embertelen körülmények között. Épp ezért arra kérném a blog olvasóit, hogy ha van néhány percük, látogassanak el a művészeti iskola honlapjára, valamint a "Nyomor szele" blogra.

Aki támogatni szeretné az alapítvány munkáját, ebben a webshopban olyan táskákat és más tárgyakat vásárolhat, amiket a hátrányos helyzetű gyermekek rajzait felhasználva az anyukák készítettek.

Ezúton is köszönöm a rajzokat minden gyermeknek, aki részt vett a pályázaton (valamint felkészítő tanáraiknak), és további jó rajzolást kívánok nekik és a többieknek is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése